به‌روز شده در: ۱۱ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۹:۴۹
گفت‌وگو
آیت الله العظمی علوی گرگانی: نسبت به مسایل فرهنگی اخیر نگرانیم
دیدار شورای سردبیری "خیبرآنلاین" با یک مرجع تقلید
صرف نشستن افراد در کنار رهبری، معیار انتخاب نیست
گفت‌وگوی خواندنی "خیبرآنلاین" با علی‌اصغر زارعی
ناگفته‌هایی از نحوه ورود آیت‌الله مهدوی‌کنی به خبرگان
گفت‌وگوی‌ "خیبرآنلاین" با حجت‌الاسلام میرلوحی(2)
چه کسانی آیت‌الله مهدوی‌کنی را بایکوت خبری کردند؟
گفت‌وگوی‌ "خیبرآنلاین" با حجت‌الاسلام میرلوحی(1)
موضوعات شورا جهت رفع تکلیف مطرح می‎شود
عضو شورایعالی فضای مجازی در گفت‌وگو با "خیبرآنلاین"
آشنایی با یک خواننده جوان جبهه انقلاب
گفتگوی اختصاصی "خیبرآنلاین" با سید مهدی ضامنی
تاثیر دودهه زندگی در آمریکا بر ذهن ظریف
گفتگوی اختصاصی "خیبرآنلاین" با محمدصادق کوشکی(2)
سیاستمدار در تراز انقلاب‌ اسلامی نداریم
گفتگوی اختصاصی "خیبرآنلاین" با محمدصادق‌ کوشکی(1)
استراتژی حزب‌الله برای 4 سال پیش رو
گفت‌وگوی خواندنی "خیبرآنلاین" با حسین الله‌کرم
بزرگترین اشتباه سیاسی‌ عمرم رای به خاتمی بود
گفت‌وگوی "خیبرآنلاین" با مهدی کوچک‌زاده (2)
لرستانی‌ها در ایجاد جنبشی برای لباس محلی‌شان پیشتاز شدند تا جایی که روزی را در تقویم به نام یکی از لباس‌های سنتی‌شان مشخص کردند، کاری که اتفاقا بسیار مورد توجه قرار گرفته و بسیاری حالا با سربند معروف لرها آشنا شده‌اند.
"خیبرآنلاین" -بیست و ششم اردیبهشت، به همت جمعی از دختران خرم آبادی، به عنوان روز سربند لُری یعنی «گُلوَنی» نامگذاری شده تا زنان و مردان لر با استفاده از این پوشش که هم برای زنان و هم برای مردان کاربرد ویژه داشته و دارد، مراسمی نمادین و همایشی برگزار کنند.

به گزارش جام جم، ضمن این که قرار است هر سال در بهار و تا بیست و ششم اردیبهشت، دختران لر با به سر کردن روسری لری، این پوشش اصیل و زیبا را به دیگران معرفی کنند.

گُلوَنی، سربندی باستانی است که زنان لرستانی به شکل خاصی به سر می کنند و بخشی از پوشش زیبای زنان و مردان لر است. نسل جدید، از نوع کوچک آن به عنوان روسری استفاده می کند. این روسری با طرح زیبای سنتی بین دیگر دختران ایرانی هم طرفدار زیادی دارد و یکی از سوغات های لرستان است.

عطا حسن پور، سرپرست گروه کاوش در لرستان -که بتازگی کاوش پرسروصدا و حساس قلعه گوری در منطقه سیمره لرستان را به پایان رسانده است- درباره پیشینه گلونی به مهر می گوید: آنچه مشخص است ریشه سربند، آن هم سربند لُری بر اساس بیان مورخانی چون هرودت به دوره هخامنشیان و ماد برمی گردد.

براساس شواهد و نوشته های تاریخی، سربند از اجزای لباس های ایرانی همه ایرانیان، وابسته به آن و جدایی ناپذیر است و نقل است دیاکونوف روسی در کتاب تاریخ ماد، پوشش ایرانی را توصیف می کند و سربند را در مورد زن و مرد ایرانی، هر دو به کار می برد.

وجود دستاری به دور سر در نقش برجسته های تاریخی تائید می شود. در دوران میلادی و حتی پیش از مادها هم زنان و هم مردان دستار یا همان سربند بر سر دارند.

سربندی که از نوع لُری اش حالا برای خودش روزی را در تقویم دارد، روزی که در هیچ تقویم مکتوب رسمی نوشته نشده، اما شهروندان دوست داشتنی این خطه آن را پاس می دارند زیرا سربندشان را توانسته اند به دنیا بشناسانند.
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: