به‌روز شده در: ۱۱ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۹:۴۹
گفت‌وگو
آیت الله العظمی علوی گرگانی: نسبت به مسایل فرهنگی اخیر نگرانیم
دیدار شورای سردبیری "خیبرآنلاین" با یک مرجع تقلید
صرف نشستن افراد در کنار رهبری، معیار انتخاب نیست
گفت‌وگوی خواندنی "خیبرآنلاین" با علی‌اصغر زارعی
ناگفته‌هایی از نحوه ورود آیت‌الله مهدوی‌کنی به خبرگان
گفت‌وگوی‌ "خیبرآنلاین" با حجت‌الاسلام میرلوحی(2)
چه کسانی آیت‌الله مهدوی‌کنی را بایکوت خبری کردند؟
گفت‌وگوی‌ "خیبرآنلاین" با حجت‌الاسلام میرلوحی(1)
موضوعات شورا جهت رفع تکلیف مطرح می‎شود
عضو شورایعالی فضای مجازی در گفت‌وگو با "خیبرآنلاین"
آشنایی با یک خواننده جوان جبهه انقلاب
گفتگوی اختصاصی "خیبرآنلاین" با سید مهدی ضامنی
تاثیر دودهه زندگی در آمریکا بر ذهن ظریف
گفتگوی اختصاصی "خیبرآنلاین" با محمدصادق کوشکی(2)
سیاستمدار در تراز انقلاب‌ اسلامی نداریم
گفتگوی اختصاصی "خیبرآنلاین" با محمدصادق‌ کوشکی(1)
استراتژی حزب‌الله برای 4 سال پیش رو
گفت‌وگوی خواندنی "خیبرآنلاین" با حسین الله‌کرم
بزرگترین اشتباه سیاسی‌ عمرم رای به خاتمی بود
گفت‌وگوی "خیبرآنلاین" با مهدی کوچک‌زاده (2)
با افزایش جمعیت باسوادان در کشور در آینده یک جمعیت سالمند باسواد داریم که حتی از تحصیلات بالا برخوردار هستند؛ بنابراین به این نسل از سالمندان دیگر نمی‌توان گفت که وقتشان را در پارک بگذرانند
"خیبرآنلاین" - مقوله جمعیت و افزایش جمعیت همیشه یکی از مهمترین موضوعات یک جامعه بوده است. این مقوله خود وابسته به موضوعاتی مانند ازدواج و تشویق خانواده‌ها به زادوولد است. اخیراً طبق آمارهای منتشرشده خبرهای خوبی از افزایش جمعیت به گوش نمی‌رسد. سیف‌الله ابو ترابی، مشاور سازمان ثبت و احوال کشور در روز ملی جمعیت خبر از کاهش نرخ زادوولد در کشور داد. وی با اشاره به تولد یک‌میلیون و 580 هزار نوزاد در کشور در سال گذشته گفت: نرخ رشد زادوولد کشور در سال گذشته 2.3 درصد بوده است که در مقایسه با سال 93 حدود 1.9 درصد کاهش داشته است.

به گزارش نسیم، کاهش نرخ زادوولد در کشور عواقب و پیامدهای گوناگونی را دارد. بدون شک یکی از پیامدهای کاهش زادوولد پیرشدن جامعه و افزایش میانگین سنی جامعه است. در همین رابطه دکتر فرید براتی، رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان، گفت: به نظر می‌رسد با توجه به گرایشی که در بین زوج‌های جوان ما ایجادشده است گرایش به ازدواج و به‌تبع آن فرزند آوری کاهش‌یافته است که این مسئله خیلی خوب نیست. ما با توجه به سیاست‌های کلانی که در کشور داریم و اهمیتی که در منطقه دارا هستیم نیاز به یک جمعیت پویا و جوان داشته و داریم؛ اما ادامه روند کاهش جمعیت می‌تواند برای کشور مشکل‌ساز باشد. خارج کردن جامعه از این مسیر مسلماً سیاست‌های تشویقی و حمایتی از ازدواج و زادوولد را می‌طلبد که مستلزم توجه مسئولان به این مقوله است.

8.3 درصد از جمعیت کشور سالمند هستند

براتی در ادامه گفتگو درباره رابطه زادوولد با افزایش جمعیت سالمندی، گفت: کاهش زادوولد مسلماً به افزایش جمعیت سالمندی در کشور دامن می‌زند. البته تا به امروز تأثیر زیادی نداشته است اما ادامه این روند می‌تواند نگران‌کننده باشد. البته ذکر این نکته حائز اهمیت است که افزایش دانش پزشکی توانسته کمک شایانی به افزایش سن امید به زندگی نماید که این مسئله نیز توانسته از افزایش جمعیت سالمندی در کشور جلوگیری کند. در حال حاضر نزدیک به 8.3 درصد از جمعیت کشور سالمند هستند.

جمعیت کشور در حالت پنجره جمعیتی است/ در 20 سال آینده جمعیت سالمند کشور به 16 درصد می‌رسد

رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان در ادامه افزود: ما در حال حاضر در وضعیت پنجره جمعیتی هستیم. پنجره جمعیتی فاصله‌ای است که تا پیر شدن جمعیت زمانی باقی‌مانده است تا بتوانیم جمعیت جوان و پویا کشور را به بهترین نحو ممکن به‌کارگیریم و افزایش دهیم. پنجره جمعیتی در کشور ما تا سال 1425 ادامه خواهد داشت و ما باید بتوانیم از پیر شدن سن جمعیت کشور در این بازه زمانی جلوگیری نماییم.

براتی ضمن اشاره به انتشار آمارهای غلط از افزایش جمعیت سالمندی در حدود سال‌های 1420 تا 1425 گفت: افزایش جمعیت سالمندی در سال‌های پیش رو بدین معنا نیست که ما دیگر هیچ نیروی جوان و جمعیت جوانی در کشور نخواهیم داشت. اخیراً رسانه‌ها با انتشار آمارهای غلط به‌نوعی جامعه را در ترس از پیر شدن جامعه و ورود مهاجران به کشور برای داشتن نیروی جوان و نیروی کار قرار داده‌اند. شاید این اقدامات برای هوشیار کردن و تشویق کردن زوج‌های جوان به ازدواج و ترغیب خانواده‌ها به فرزند آوری باشد اما راه درستی نیست. واقعیت این است که ما در سال‌های آینده مسائلی همانند بحران سالمندی، سونامی سالمندی یا فاجعه سالمندی نخواهیم داشت. ما در آینده حتی ممکن است جمعیت جوانمان نیز افزایش یابد؛ اما به‌هرحال بخشی از جامعه سالمند خواهد شد که اگر با همین روند زادوولد پیش برویم در 20 سال آینده جمعیت سالمندی ما از 8.3 درصد به حدود 16 درصد خواهد رسید.

سالمندان آینده سالمندانی باسواد هستند

در ادامه گفت‌وگو دکتر براتی در پاسخ به این سؤال که با توجه به افزایش جمعیت سالمندی کشور در سال‌های آتی آیا برنامه‌ای برای این قشر از جمعیت جامعه دارید؟ گفت: باید این نکته را در نظر داشت که با افزایش جمعیت باسوادان در کشور در آینده یک جمعیت سالمند باسواد داریم که حتی از تحصیلات بالا برخوردار هستند؛ بنابراین به این نسل از سالمندان دیگر نمی‌توان گفت که وقتشان را در پارک بگذرانند. این نیازمند برنامه‌ریزی است. ما باید مشارکت فعال سالمندانمان را در کشور داشته باشیم. ما باید با الگوبرداری از شاخص‌های جهانی مانند سالمندی فعال این شاخص را نیز در کشورمان فعال نماییم. ما باید به نقطه‌ای برسیم که از تجارب سالمندان تحصیل‌کرده‌مان در آینده استفاده کنیم. باید ارتباط بین نسل‌ها را فعال کنیم تا جمعیت سالمند را تبدیل به یک جمعیت متحرک کنیم.

تنها 15 هزار نفر از سالمندان در مراکز مراقبتی نگاه‌داری می‌شوند

رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان در پایان بابیان اینکه هم‌اکنون در جامعه نگاه خانواده‌ها به سالمندان نگاه مثبتی است و هنوز سالمندان در خانواده‌ها پذیرفته می‌شوند، اظهار داشت: ما در حال حاضر از جمعیت 6 میلیون و 400 هزارنفری سالمند کشورمان تنها در حدود 15 هزار نفر در مراکز مراقبتی سالمندان نگاه‌داری می‌شوند؛ اما به نظر می‌رسد که اگر با همین روند کنونی در جامعه پیش برویم نسل جدید جوان در آینده تمایلی به نگاه‌داری از پدران و مادرانشان نداشته باشند. با این پیش‌بینی، ما در آینده آمادگی کافی برای نگاه‌داری از این جمعیت سالمند در مراکز مراقبتی را نداریم. چراکه نیروی آموزش‌دیده و حرفه‌ای در مراقبت از سالمندان را در اختیار نداریم. همچنین لازم به ذکر است که جمعیت زنان سالمند در کشور نسبت به مردان بیشتر است.

نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: