به‌روز شده در: ۱۱ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۹:۴۹
گفت‌وگو
آیت الله العظمی علوی گرگانی: نسبت به مسایل فرهنگی اخیر نگرانیم
دیدار شورای سردبیری "خیبرآنلاین" با یک مرجع تقلید
صرف نشستن افراد در کنار رهبری، معیار انتخاب نیست
گفت‌وگوی خواندنی "خیبرآنلاین" با علی‌اصغر زارعی
ناگفته‌هایی از نحوه ورود آیت‌الله مهدوی‌کنی به خبرگان
گفت‌وگوی‌ "خیبرآنلاین" با حجت‌الاسلام میرلوحی(2)
چه کسانی آیت‌الله مهدوی‌کنی را بایکوت خبری کردند؟
گفت‌وگوی‌ "خیبرآنلاین" با حجت‌الاسلام میرلوحی(1)
موضوعات شورا جهت رفع تکلیف مطرح می‎شود
عضو شورایعالی فضای مجازی در گفت‌وگو با "خیبرآنلاین"
آشنایی با یک خواننده جوان جبهه انقلاب
گفتگوی اختصاصی "خیبرآنلاین" با سید مهدی ضامنی
تاثیر دودهه زندگی در آمریکا بر ذهن ظریف
گفتگوی اختصاصی "خیبرآنلاین" با محمدصادق کوشکی(2)
سیاستمدار در تراز انقلاب‌ اسلامی نداریم
گفتگوی اختصاصی "خیبرآنلاین" با محمدصادق‌ کوشکی(1)
استراتژی حزب‌الله برای 4 سال پیش رو
گفت‌وگوی خواندنی "خیبرآنلاین" با حسین الله‌کرم
بزرگترین اشتباه سیاسی‌ عمرم رای به خاتمی بود
گفت‌وگوی "خیبرآنلاین" با مهدی کوچک‌زاده (2)
Google scholar یکی از سرویس‌های کاربردی گوگل است. این سرویس روشی ساده برای جستجو و حتی دانلود گسترده مطالب علمی را در اختیار کاربر قرار می‌دهد و امکان ساخت رایگان پروفایل را فراهم می‌کند و نویسندگان قادر به پیگیری ارجاعات مقالات خود خواهند بود.
"خیبرآنلاین" -  حدود یک ماه پیش بود که دکتر سید مهدی سجادی، مدیرگروه تعلیم و تربیت دانشگاه تربیت مدرس، در اقدامی عجیب آثار دیگران را مورد سرقت علمی قرارداده و در پروفایل گوگل اسکالر خود به عنوان روزمه علمی، درج نمود. در این تقلب عجیب مقالاتی با موضوعات بارداری، مامایی و متالورژی در پروفایل استادی ثبت‌شده بود که رشته تحصیلی او رشته تعلیم و تربیت است و هیچ قرابتی با هیچ‌کدام از آنها ندارد. جالبتر اینکه برخی مقالات درج‌شده در صفحه این استاد دانشگاه تربیت‌مدرس مربوط به  فرد دیگری به همین نام در دانشگاه علوم پزشکی بیرجند است.

وقتی استاد دانشگاه تربیت مدرس «تقلب» را هم روسفید می‌کند!

از Google scholar و کاربردهایش چه می‌دانید؟

با این حال دکتر سیدمهدی سجادی، در گفت‌وگویی با بیان اینکه «از اساس این کار شیطنت‌آمیز است»، می‌گوید: «تنها استناد به صفحه گوگل اسکالر اشتباه است و این صفحه اصلا قابلیت استناد ندارد و درواقع این صفحه علمی نیست و سندیت علمی برای آن نمی‌توان قائل شد. این صفحه وقتی شما به آن مراجعه می‌کنید لینک‌هایی به شما نشان می‌دهد که خود صفحه یافته است. وقتی به‌روز می‌شود تمامی اسامی مشابه را ذیل هم می‌چیند و خود استاد مربوطه می‌تواند ویرایش یا حذف کند و بسیاری از استاتید اصلا این کار را انجام نمی‌دهند و من هم اصلا نه به آن صفحه مراجعه می‌کنم و نه حتی آن را به‌روز می‌کنم و اصلا نیازی به آن ندارم و خیلی از همکاران این را قبول دارند و خود سیستم این چینش  را انجام می‌دهد. دوستانی که روی این مساله حساس هستند به سایت گوگل‌اسکالر مراجعه کنند و جزئیات دقیق را بخوانند؛ این سایت به هیچ‌وجه مرجع علمی نیست.»

این استاد دانشگاه در پاسخ به این سوال که «اگر این سایت مرجع علمی نیست، چرا دانشگاه تربیت‌مدرس آن را برای اساتید خود اجباری کرده است»، گفت: «اصلا دانشگاه این صفحه را اجباری نکرده؛ چراکه خودم مدیرگروه هستم و بحث ارتقای اساتیدی که سالانه صورت می‌گیرد اصلا ربطی به داشتن یا نداشتن این صفحه ندارد. البته ممکن است معاون پژوهشی توصیه‌هایی به اساتید در این زمینه داشته باشد که اساتید رزومه‌های خودشان را در آنجا قرار دهند یا آن را منظم کنند ولی هیچ الزامی نیست و تمامی اساتیدی که علمی هستند می‌دانند این صفحه مرجع علمی نیست.»

از Google scholar و کاربردهایش چه می‌دانید؟

واکنش دانشگاه تربیت مدرس به اتهام تقلب علمی استاد این دانشگاه

این ماجرا سبب شد تا موتور پژوهشگر گوگل بنام گوگل اسکالر به یکباره در سطح عمومی مطرح شود. اما گوگل اسکالر چیست و چه کاربردی دارد؟

گوگل اسکالر موتور پژوهشگر گوگل
پژوهشگر گوگل (Google scholar ) یکی از سرویس‌های کاربردی گوگل است. که این سرویس روشی ساده برای جستجو و حتی دانلود گسترده مطالب علمی را در اختیار کاربر قرار می‌دهد. وعلاوه بر آن  امکان ساخت رایگان پروفایل را فراهم می‌کند. از طریق این پروفایل رایگان نویسندگان قادر به پیگیری ارجاعات مقالات خود خواهند بود. این سرویس بر اساس تعداد مقالات و ارجاعات آنها به محاسبه H-index  نیز می‌پردازد. مقالات هر پژوهشگر به صورت خودکار و یا دستی به پروفایل فرد اضافه می‌شوند و قابلیت به‌روز‌شدن دارند. در این سرویس نویسنده قادر به مشاهده کلیۀ مقالات فارسی و انگلیسی خود خواهد بود.

در راهنمای این موتور جستجوگر  امده  است: «می‌توانید از یک مکان، به جستجو در میان تعداد زیادی از منابع و رشته‌ها بپردازید. این جستجو شامل مقالات مرور شده توسط پژوهشگران دیگر، پایان‌نامه‌ها، کتاب‌ها، خلاصه‌ها و مقاله‌هااز ناشران دانشگاهی، انجمن‌های تخصصی، مقالات منتشرنشده دانشگاه‌ها و دیگر سازمان‌های علمی است. پژوهشگر Google به شما کمک می‌کند تا در دنیای تحقیقات علمی بهترین و مناسب‌ترین تحقیق را به دست آورید.

ویژگی‌ها و امکانات گوگل اسکولار
این سرویس توان‌مندی‌های گوناگونی را در اختیار کاربران ارائه می‌دهد که می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

فراهم کردن جستجو در بین همه منابع علمی، جستجو مقالات بر اساس سال انتشار،مشاهده رفرنس‌های مقالات و جستجو بر اساس آن‌ها،مشاهده تعداد استنادات،پیدا کردن ورژن مختلف مقاله در اینترنت،یافتن فول تکست مدارک علمی در فضای وب، ارائه ارجاع قالب‌بندی شده مقاله در قالب مختلف، نمایش اطلاعات پژوهشگران و نویسندگان برتر، یافتن آثار مرتبط، نقل‌قول‌ها و ارجاعات، نویسندگان و انتشارات، آگاهی یافتن از جدیدترین پیشرفت‌های علمی در تمامی زمینه‌ها ، ذخیره منابع بازیابی شده، آلرت یا آگاهی‌رسانی، اعتبارسنجی مقالات و نویسندگان،بررسی خلاصه‌ای از وضعیت پژوهشی نویسندگان،ایجاد پروفایل شخصی برای نویسندگان،مشاهده مقالات خود اعم از فارسی و انگلیسی و ردیابی استنادات به مقالات خود

تعداد مدارک تحت پوشش گوگل اسکولار
هرچند تاکنون، کمپانی گوگل گزارشی رسمی مبنی بر آمار دقیق منابع علمی قابل‌دسترس در گوگل اسکولار را عرضه نکرده اما بر اساس گزارش‌های غیررسمی، این موتور جستجو در سال ۲۰۱۴ میلادی بیش از ۱۶۰ میلیون مدرک علمی را در برمی‌گرفت. بیشترین منابعی که در این موتور جستجو وجود دارد شامل مقاله‌ها و کتاب‌های علمی است؛ هرچند در موارد اندکی برخی پایان‌نامه‌ها و گزارشات علمی نیز در دسترس هستند. منابع جستجو شونده از وبگاه‌های ناشران آکادمیک، دانشگاه‌ها، جوامع و انجمن‌های علمی، آرشیوها، مخازن سازمانی آنلاین، و دیگر سایت‌ها و دیتابیس‌های علمی پژوهشی می‌باشند. مدارک علمی موجود در زمینه‌های گوناگون دانشگاهی از فیزیک و پزشکی گرفته تا علوم کامپیوتر و اقتصاد در زمره جستجوی این ابزار رایگان قرار می‌گیرند.

پروفایل عمومی نویسندگان در گوگل اسکالر
از طریق ایجاد پروفایل عمومی امکان مشاهده مشخصات هر نویسنده در نتایج جستجوی گوگل اسکالر وجود دارد. رزومه علمی و آموزشی و همچنین همه پژوهش‌های آن نویسنده، همه به‌وسیله این صفحه شخصی قابل جستجو و مشاهده است. از همه مهم‌تر اینکه حتی اگر محققی چندین مقاله نوشته باشد و اسمش با نویسندگان دیگر مشابه باشد، باز هم به‌آسانی می‌توان اثرش را پیدا کرد. با استفاده از گوگل اسکولار، می‌توان مقالات مرتبط با هم را نیز به مطلب افزود. هنگامی‌که یک ارجاع جدید به اثر فرد در وب صورت گیرد، شمار ارجاعات به آن مقاله به‌صورت اتوماتیک آپدیت می‌شود.

با در اختیار داشتن این پروفایل عمومی در گوگل اسکولار، «مقالات منتشرشده توسط پژوهشگر»، «تعداد استنادهای دریافتی هر پژوهشگر به تفکیک سال‌های مختلف و هر یک از مقالات»، «شاخص‌های h-index و i10-index پژوهشگر»، «همکاران پژوهشی پژوهشگر» قابل مشاهده بوده و امکان «دنبال کردن فعالیت‌های پژوهشگر» و همچنین «ایجاد کتابخانه شخصی» فراهم می‌گردد.


از Google scholar و کاربردهایش چه می‌دانید؟


آیا گوگل اسکولار بهترین موتور جستجوی رایگان منابع علمی است؟
در مواقعی که بانک‌های اطلاعاتی استنادی اصلی یعنی وب آو ساینس و اسکوپوس و یا دیگر دیتابیس‌های تخصصی به دلایل مختلف از جمله هزینه بسیار زیاد دسترسی به آن‌ها در دسترس دانشجویان، اساتید و پژوهشگران نیستند، گوگل اسکولار به‌عنوان یک موتور سرچ رایگان و دارای جامعیت بسیار عالی نقطه آغاز مناسبی برای جستجوی منابع علمی می‌باشد. هرچند گوگل اسکالر به منابع خیلی زیادی دسترسی دارد اما بااین‌وجود نمی‌توان آن را به‌عنوان بهترین موتور جستجوی مقالات علمی در نظر گرفت. بااین‌حال به علت رایگان بودن آن، بسیاری از محققان می‌توانند با داشتن اطلاعات کافی نسبت به نحوه کار و جستجوی دقیق در گوگل پژوهشگر، بسیاری از نیازهای پژوهشی خود را برطرف نمایند. در واقع گوگل پژوهشگر به شما کمک می‌کند که در بین دنیایی از تحقیقات دانشگاهی و سازمانی جستجو کرده و به اطلاعات مرتبط با فیلد کاری، پژوهشی و تحصیلی خود دست پیدا کنید.

چه مطالبی در گوگل اسکالر قرار دارد؟
گوگل اسکالر شامل مقالات پژوهشگران دیگر، پایان نامه ها، خلاصه مطالب و سایر مطبوعات علمی در هر زمینه تحقیقاتی می شود. با استفاده از گوگل اسکالر می توانید به تعداد زیادی از کارهای ناشران آکادمیک و انجمن های تخصصی و همینطور مقالات علمی موجود در وب دست یابید.

آیا گوگل اسکالر شامل کتاب هم می شود؟
بله.زمانیکه مراجع یک کتاب در دسترس جستجوگر باشند، شما می توانید به کتاب دسترسی داشته باشید. همچنین این موتور جستجوگر این امکان را برای کاربر فراهم کرده است که کاربر می تواند با استفاده از Library Search نزدیکترین کتابخانه به خود را که دارای این کتاب می باشد پیدا کنید یا از گزینه  web search جهت یافتن منابعی یا کتاب فروشی هایی که این کتاب را به می فروشند می رسانند بهره ببرد

کتابخانه گوگل اسکولار(Google scholar library)
کتابخانه Google Scholar کلکسیونی از مقالات انتخابی شما است. شما می توانید از قدرت جستجوی موتور جستجوگر استفاده کنید و دقیقا چیزی را که می خواهید پیدا کنید سپس مقالات را از صفحه جستجو ذخیره کنید، آنها را براساس موضوع دسته بندی کنید و در هر زمان و در هر کجا استفاده کنید. شما تصمیم می گیرید چه چیزی به کتابخانه شما منتهی شود. گوگل اسکولار لینک مقاله را همیشه به روز رسانی می کند.

مقاله تان چقدر بر جامعه علمی تاثیر میگذارد
ویژگی و قابلیتی  که این موتور جستجوگر علمی  را از سایر موتور های جستجوگر متمایز می کند بهره گیری از نوعی الگو است که به پژوهشگر این امکان را فراهم می‌کند تا به تأثیر مقالات و دیگر آثار علمی خود در جوامع علمی پی ببرند. نویسندگان با بررسی اینکه ناشرین به چه نوع مقالاتی ارجاع می‌دهند، بهتر می‌توانند تصمیم‌گیری کنند که آثار خود را برای انتشار به کدام‌یک از ناشرین بفرستند. شاخص‌های گوگل اسکولار در حال حاضر مقالات منتشرشده بین سال‌های ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۷ را پوشش می‌دهد.

چگونه از انتشار مقالات جدید مطلع شوم؟
برای پژوهشگرانی که در حال تحقیق در مورد رویدادهای جدید  هستند، یا علاقه‌مند هستند که در ارتباط با یک یا چند موضوع خاص، از آخرین دستاوردهای علمی مطلع شوند، آگاهی در مورد جدیدترین‌ موضوعات مورد مطالعه شان  معمولا ، کار بسیار دشواری است.  گوگل اسکالر امکان تنظیم هشدارها را برای پژوهشگر فراهم کرده است . به این ترتیب وقتی که نتایج جدیدی برای یک واژه جستجوی خاص وجود دارد مانند «بیماری‌های واگیردار در آفریقا»، می‌توانید از  جدیدترین  مقالات و کتاب‌ها به محض انتشار آنها در فضای مجازی اطلاع پیدا کنید  گوگل برای این منظور، با توجه به کلیدواژه‌هایی که شما مشخص کرده‌اید، هر از چند گاهی ایمیلی را برایتان ارسال می‌کند و شما را مطلع می‌سازد. همچنین می‌توانید مشخص کنید که چند مورد از آخرین نتایج را بازیابی کند.

گوگل اسکولار چگونه مقالات را رتبه بندی می کند؟
گوگل اسکولار  مقالات را مانند محققان رتبه بندی کند. این کار از طریق وزن دهی به معیار های مختلف مانند متن کامل مقاله، ژورنالی که مقاله را چاپ کرده، نویسنده مقاله و همچنین اینکه چگونه اغلب و اخیرا آن مقاله درسایر منابع علمی ذکر شده است، انجام می شود.

منبع:خبرنامه دانشجویان
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: