مسئولان اگر حقیقتا خود را مسلمان میدانند، باید در اجرای فتاوای مراجع قیام کنند؛ و اگر تنها در شناسنامه اسلام دارند، لازم است مقامی که به ناحق غصب کردهاند، را ترک نمایند تا مسلمانان واقعی جایگزین آنان شوند
"خیبرآنلاین" - دیدار اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با چند تن از مراجع عظام تقلید در قم فرصت خوبی بود تا استوانه های دینی کشور، نگرانی ها و دغدغه های خود پیرامون برخی رفتارهای اقتصادی به ویژه در حوزه بانکی و معیشتی مردم را به اطلاع تصمیم گیران برسانند.
به گزارش پایگاه خبری - تحلیلی "خیبرآنلاین"، در این دیدارها که به صورت جداگانه برگزار شد، علمای اسلام دیدگاه های صریح خود پیرامون معضلات اقتصادی را به اطلاع حاضران رساندند و اینک نوبت به عمل مسئولان است. اگر حقیقتا خود را مسلمان می دانند، باید در اجرای فتاوای مراجع قیام کنند؛ و اگر تنها در شناسنامه ی خود اسلام دارند، لازم است مقامی که به ناحق غصب کرده اند، را ترک نمایند تا مسلمانان واقعی جایگزین آنان شوند.
خلاصه نظرات بسیار مهم 4 تن از مراجع تقلید در دیدار اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس با ایشان به شرح زیر است:
* آیت الله العظمی نوری همدانی: دیرکرد بانکی حرام است
آیت الله العظمی نوری همدانی در دیدار هیات رییسه کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با اشاره به این که مسأله اقتصاد نقش بسیار مهمی در زندگی مردم دارد، گفت: مقوله فرهنگ و سیاست به اندازه مسأله اقتصاد محسوس نیستند، زیرا مردم می خواهند رونق اقتصادی را در سفره خود مشاهده کنند.
معظم له با بیان اینکه تنها ارائه دادن آمار و ارقام نمی تواند مشکلات زندگی مردم را حل کند، اظهار داشت: مردم از مسؤولان انتظار دارند که وعده های خود عمل کنند؛ مردم همواره می خواهند نتیجه انتخاب ها را به سرعت مشاهده کنند.
آیت الله العظمی نوری همدانی با اشاره به اینکه شناخت منابع اقتصادی یکی از راهکارهای حل مشکلات اقتصادی است، ابراز داشت: باید بدانیم که در وجود انسان ها استعدادهای فراوانی نهفته است، از این جهت باید تفکرات و استعدادهای موجود در کشور را پیدا کرده و با میدان دادن به جوانان در جهت رفع مشکلات گام های بزرگ برداریم.
مرجع عالیقدر جهان تشیع انفال را یکی از منابع اقتصادی دانستند و افزودند: جنگل ها، اراضی زراعی و منابع طبیعی از آغاز در اختیار خداوند بوده و خدای متعال نیز آنها را در اختیار پیامبران و جانشینان آنها قرار داده است تا با استفاده از این منابع خلق ثروت کرده و اقتصاد را تقویت کنند؛ فقر در اسلام جایی ندارد، بنابراین اگر به مبانی دینی عمل کنیم بدون شک زندگی مردم رونق پیدا خواهد کرد.
وی با تأکید بر اینکه گام برداشتن در راستای اقتصاد و فرهنگ قرآنی و دینی فقر را ریشه کن می کند، بیان داشت: چند سال است که مردم وعده های زیادی می شوند، اما ارزانی را در سفره خود مشاهده نمی کنند، بنابراین با نشستن پشت میزها و درهای بسته و آمار و ارقام ارائه دادن کاری حل نخواهد شد؛ بنده خودم برای نیازهای روزمره به خرید می روم، اما با این حال که برخی مسؤولان می گویند قیمت اجناس ارزان شده است، تفاوتی در بازار مشاهده نمی کنم.
آیت الله العظمی نوری همدانی با بیان اینکه مسؤولان باید در زمینه حل مشکلات اقتصادی اولویت بندی داشته باشند، خاطرنشان کرد: ارزش پول کاهش یافته و قیمت ها بالا رفته است، بنابراین مردم قدرت خرید ندارند و مسؤولان باید به جای پرداختن به مباحثی که اولویت ندارد، به فکر نان مردم باشند؛ مردم نانی برای خوردن پیدا نمی کنند، آن وقت یک عده به دنبال مسائل حاشیه ای هستند.
مرجع عالیقدر جهان تشیع با اشاره به اینکه مسؤولان باید زندگی خود را با مردم هماهنگ و همسطح کنند، افزود: هدف انقلاب اسلامی رسیدگی به امور مردم بوده است؛ مردم از مسؤولان انتظار دارند زندگیشان تقریباً همسطح با توده مردم باشد، اما متأسفانه تاکنون این موضوع محقق نشده است.
معظم له با تأکید بر این که اخذ دیرکرد از سوی بانک ها حرام است، گفت: مسؤولان باید به دستورات اسلامی در همه زمینه ها به ویژه مسائل بانکداری جامه عمل بپوشانند؛ شما باید بسیار قوی و قاطع باشید و با کسانی که در این زمینه ها خطا می کنند، برخورد کنید.
آیت الله العظمی نوری همدانی ادامه داد: مردم از لحاظ معیشتی در مضیقه اند و شما باید با اشراف کامل و جدی به حل این مسأله بپردازید؛ برخی مسؤولان می گویند راجع به فقر حرف نزنید، زیرا دشمنان خوشحال می شوند؛ اگر ما راجع به فقر حرف نزنیم و مسؤولان هم برای رفع آن کاری نکنند، مردم چه می شوند؟!
* آیت الله العظمی مکارم شیرازی: سود 20 درصد بانکها رباخواری آشکار است
آیت الله العظمی مکارم شیرازی در دیدار اعضای هیئت رئیسه کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: خلق پول از اقدامات خطرناک بانکها و برخی از مؤسسات اعتباری است که دولت هزینه زیادی برای این موضوع میدهد.
وی با اشاره به لزوم توجه به نظارت بانک مرکزی به عملکرد بانکها افزود: بانک مرکزی به مصوبات خود عمل کند، چون بانکها به دستورات بانک مرکزی در زمینه حداکثر سود بانکی توجهی ندارند و باید در این زمینه بانکهای خاطی مجازات شوند.
مرجع تقلید شیعیان با اشاره به مشکلات کشور بیان کرد: مردم امروز مشکلات زیادی دارند و اقتصاد کشورمان به مسئله پیچیده و معماگونه ای تبدیل شده است.
استاد سطوح عالی حوزه علمیه عنوان کرد: بانکها وام قرض الحسنه ای که میدهند قطعاً خلاف شرع است، 4 درصد حق الزحمه را تعیین کردیم که بانکها با یک زرنگی بیش از این میزان را از مردم دریافت میکنند که میزان آن به 20 درصد رسیده و نوعی رباخواری آشکار محسوب میشود.
آیتالله العظمی مکارم شیرازی ادامه داد: مسئله خلق پول توسط بانکها یکی از برنامههای بسیار خطرناک است چرا که بانکها پول به دست مردم نمیدهند، بلکه با چک و اسناد مبالغ را از این حساب به آن حساب جابجا میکنند.
مرجع تقلید شیعیان گفت: برخی از مؤسسات اعتباری به دلیل همین موضوع به ورشکستگی کشیده شدند و دولت به دلیل جلوگیری از شورش مردمی مجبور به چاپ اسکناس شد.
وی تصریح کرد: باید مشخص شود بانک مرکزی چه ضمانت اجرایی دارد که هیچ بانکی به دستورات آن عمل نمیکند! باید سیستم جامعی وجود داشته باشد که بانکها را ملزم کند که مصوبات را عملی کنند.
آیت الله العظمی مکارم شیرازی خاطرنشان کرد: مجازات بانکها نباید به تعطیلی آنها منجر شود، چرا که این امر به اعتراضات مردم میانجامد و باید یک راه درستی برای این امر پیش بینی شود.
* آیت الله العظمی علوی گرگانی: ربا و دیرکرد بانکی باید حذف شوند
آیتالله العظمی سید محمدعلی علوی گرگانی در دیدار اعضای هیئترئیسه کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: مجلس به تذکرات مراجع تقلید در زمینه اصلاح سیستم بانکی عمل کند.
وی با انتقاد از وضعیت آشفته اقتصادی موجود در کشور افزود: مردم نسبت عملکرد اقتصادی مدیران و مسئولان حکومتی معترض بوده و از آنها ناراضی هستند، ایران از نظر سرمایههای انسانی و اقتصادی کشوری سرشار بوده که فقط باید مدیران و مسئولان نسبت به توجه به بسترهای موجود توجه لازم را به خارج دهند.
مرجع تقلید شیعیان گفت: مسئولان اقتصادی کشور باید از آرا و نظر کارشناسان و اقتصاددانان برای حل مشکلات اقتصادی و معیشتی کشور استفاده کنند.
استاد برجسته حوزه علمیه با انتقاد شدید از بیتوجهی مستمر و طولانیمدت مسئولان اقتصادی کشور نسبت به اصلاح سیستم بانکی و حذف پدیده تأسفانگیز دیرکرد و ربای بانکی عنوان کرد: تا به امروز با نهایت تأسف باید گفت که دولت و مجلس به تذکرات و مطالبات مراجع تقلید نسبت به اصلاح سیستم بانکی توجهی نکرده و مشکلات موجود همچنان پابرجاست.
آیتالله علوی گرگانی گفت: پدیده زشت ربا سبب شده تا مردم چندبرابر وامی که دریافت میکنند، بازپرداخت پول به بانکها تحویل بدهند؛ ربا و دیرکرد باید از سیستم بانکداری کشور بهصورت کامل حذف شود. مشکل گرانی و تورم از دیگر معضلات امروز کشور بوده که گروههای زیادی از مردم را در مضیقه و مشکل قرار داده است.
* آیت الله العظمی سبحانی: دیرکرد بانکها رباست
آیت الله العظمی سبحانی در دیدار اعضای هیئت رئیسه کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: بخشی از مشکلات اقتصادی کشور به خاطر تحریمها و بخشی دیگر نیز به خاطر مشکلات داخلی است و اگر تولید کشور افزایش پیدا کند بسیاری از مشکلات حل میشود.
وی توجه به توانمندیهای داخلی را مورد تاکید قرار داد و افزود: اگر امکاناتی که در داخل کشور وجود دارد به کار گرفته شود بسیاری از مشکلات حل میشود و در این زمینه باید به تولید کنندگان کمک شود.
مرجع تقلید شیعیان با تاکید به اینکه با وجود کالای داخلی نباید کالای خارجی وارد شود، عنوان کرد: در زمینه گندم اقدام مناسبی انجام شد و محتاج به خارج از کشور نیستیم و صادرات انجام میشود.
استاد سطوح عالی حوزه علمیه تصریح کرد: در گذشته فرش ایران دارای اعتبار بود اما امروز با واردکردن ماشین آلات فرش بافی این صنعت ضربه خورد.
آیت الله العظمی سبحانی با بیان اینکه دیرکرد بانکها ربا محسوب میشود، تصریح کرد: در آمار خواندم که 11 هزار شعبه بانک در کشور اضافی داریم، هم اکنون استفتائات رسیده به دفتر مراجع و علما مربوط به عملکرد بانکها در زمینه تسهیلات بانکی است.
وی عنوان کرد: از ابتدا در قانون اساسی بر جلوگیری از اسراف تاکید شده است، چرا از خارج خودروهای لوکس خارجی وارد میشود؟ بلکه باید از خودروهای داخلی استفاده شود.
مرجع تقلید شیعیان بیان کرد: باید کارمندان دولت را کم کرد و زمانی که قانون اساسی نوشته میشد، این موضوع مورد انتقاد بود که کشور 1 میلیون کارمند دارد و امروز بیش از 4 میلیون کارمند داریم! چرا کشور 82 میلیون باید 4 میلیون کارمند داشته باشد؟
استاد سطوح عالی حوزه علمیه ادامه داد: در گذشته برای سخنرانی به مجلس دعوت میشدم؛ امروز باید از علما برای حضور در مجلس دعوت شود چون دلسوز مردم هستند.